Tämä on ikivanhasta vartionjohtajan käsikirjasta otettu, Salapoliisi-taitomerkin suorittamiseen. 4. luokkalaiset tytöt innostuivat, ja miksei tätä voisi sudenpentujen ja tarpojienkin kanssa tehdä, jos on ideat hukassa.
Ideana on, että ryhmä tulee tavalliseen kokoukseen ja huomaa kokoustilan olevan mullin mallin. Johtaja on täysin tietämätön, mitä on tapahtunut. Pöydällä on lehtileike rosvoista, ja heidän tuntomerkeistään. Ryhmä alkaa tutkia, mitä huoneesta löytyy ja yrittää selvitää, kuka on käynyt mylläämässä huoneen. Kun lopputulokseen on päästy, voi ryhmä kirjoittaa kirjeen tai soittaa lehden toimittajalle (esim. lpkj) tietävänsä, kuka on käynyt paikalla. Seuraavassa kokouksessa johtaja tuo lehtileikkeen, jossa kiitetään ryhmää, joka auttoi nappaamaan yhden rosvoista.
Omassa esimerkissäni oli kolme rosvoa, joista muistan yhden olleen pieni taapero, jonka kerrottiin lehtileikkeessä varastelevan pyyhekumeja. Piilotimme huoneeseen pienen pussin, joka oli täynnä pyyhekumeja. Lehtileikkeeseen piirsin toisen rosvon, jolla oli oranssi lippis päässä, ja piiloitimme sellaisin myös huoneeseen. Tarkempia yksityiskohtia en muista, mutta tekeminen oli hauskaa, kun keksi erilaisia piirteitä rosvoille. Kokoustilan sotkuun saaminen rauhassa oli helppoa - paikalle mentiin reilusti ajoissa, ja odotettiin ulkona kunnes nähtiin ensimmäisen tulevan ja "saavuttiin" samaan aikaan kokouspaikalle. Huoneeseen sijoiteltiin jokaiselta rosvolta jotain, ja strategia oli suunniteltu niin, että yksi rosvoista on selvä pääepäilty.
Jännitystä saa, jos johtajalla on "sattumalta" kamera mukana, ja tv-sarjojen tapaan otetaan johtolangoista kuvia ja analysoidaan niitä yhdessä. Hyvin suunniteltuna tämä on johtajallekin superhauska kokemus, kun lapset innoissaan analysoivat, yrittääkö toinen rosvo lavastaa toista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti